Lionel Loueke / Sissel Vera Pettersen duo

AFRIKA MØDER DE NORSKE FJELDE

Tirsdag 29. september 2015 kl. 19.30
Engelsholm Højskole, Engelsholmvej 6, 7182 Bredsten

Guitar, vokal og live electronics: Lionel Loueke
Sax, vokal og live electronics: Sissel Vera Pettersen

Aftenens koncert er med en ganske speciel duo. Norske Sissel Vera Pettersen møder guitaristen Lionel Loueke fra Benin i Vestafrika. Hvad kan norsk folkesjæl og højfjeldets lyde mon samarbejde med afrikansk polyrytmik om?

Musikken er brobyggeren mellem mennesker med forskellig baggrund. Når så den musikalske ballast er i orden, kan sproget flyde frit. I denne sammenhæng har duoen endvidere gjort udpræget brug af elektronik, der bidrager til, at guitar/vokal og saxofon/vokal kan lyde mange­facetteret og konstant holde lytteren tryllebundet. Duoen arbejder på en fælles jazz­forståelse, hvor improvisation er en vigtig del af musikken. Derved lykkes projektet med at sprede musikalsk lys gennem multi­etnicitet: Det klare rene, norske lys blander sig med den lysende, elastiske afrikanske musikglæde. Når der så tilsættes endnu et spændende musikalsk krydderi ­ brasiliansk rytmisk sensualitet ­ bliver dette projekts muligheder helt åbenbare. Duoen arbejder på at dokumentere samarbejdet på en cd, som vil møde et stort, internationalt, world­orienteret publikum. Den tid, den glæde. Lige nu har vi den enestående chance for at møde disse to musikere LIVE med JIVE på Engelsholm Slot.

Man kan nok godt tillade sig at kalde 37­årige Sissel Vera Pettersen for dansk­norsk, for hun har fået sin uddannelse på Rytmekons i København, og hun bor i den danske hovedstad. Som de fleste norske musikere lægger hun vægt på at skabe nye og originale veje i musikken ­ som fx denne aftens projekt. Hun er uddannet med bl.a. de danske saxofonister, komponister og orkesterledere, Lars Møller og Fredrik Lundin, som heller ikke kender til grænser i musik. Endvidere har sang/vokal været fremtrædende i studiet på Rytmekons. Sissel Veras stemme er som en klar norsk elv, ren og liflig. Hun har siden 2004 udgivet fire cd’er som leder og har mange som co­leader og side­woman, blandt andet to fremragende cd’er med Nikolai Hess.

Lionel Loueke har haft en eventyrlig skæbne. Han kommer fra fattige familiekår i Benin, hvor den håbefulde guitarist ikke havde råd til strenge, men måtte lave dem selv af cykelbremsekabler. Et ukueligt drive og det indlysende talent fik ham til at opsøge det musikalske samfund i nabolandet, Elfenbenskysten, hvor mulighederne var større. Han fik tilkæmpet sig muligheder for at videreuddanne sig i Paris. Herfra søgte den fattige musiker at komme ind på alle unge jazzmusikeres Mekka, Berklee Collage of Music i Boston, Massachusets. Her kom han ind på et stipendium tildelt ham personligt af Herbie Hancock, Wayne Shorter og Terrence Blanchard. Samtidig påtog Herbie Hancock sig rollen som Lionel Louekes personlige mentor. Nu var vejen åben for den hårdtkæmpende, afrikanske musiker.

Lionel Loueke lægger stor vægt på sine rødder, det afrikanske, som blandes med world-musik og jazz på en helt original måde ­ som i denne aftens projekt. Det fattige landsbylivs glæder og trængsler er nærværende i musikken. Det polyrytmiske er i blodet på ham. Denne originale tilgang har givet Loueke en kontrakt med det legendariske pladeselskab, Blue Note, som har givet ham et verdensgennembrud. Ikke dårligt af en fattig knægt fra Benin. Denne aften bliver magisk. Her møder du jazzen helt åben for verdens påvirkninger. Det er fremtidens jazz!

www.lionelloueke.com/
sisselvera.com/

Billetpriser DKK
Ikke medlem: 120,00
Medlem: 100,00
Under 26 år: 60,00