Karl Martin Almqvist Kvartet

Torsdag d. 9. maj kl. 19:30 i Bygningen

FROM SWEDEN WITH LOVE – JIVE PRÆSENTERER KARL MARTIN ALMQVIST

Vort naboland, Sverige har et rigt jazzliv. Danmark har et rigt jazzliv. Der er mange store kunstnere “hinsidan”, som skæver til Danmark. Der er mange danske kunstnere, som ser potentialet i Sverige. Det sker især i Øresunds-regionen, hvor København smelter sammen med Malmø og det sydlige Skåne via Øresundsbroen.

De forskellige byers store orkestre tiltrækker musikere med mod på at prøve noget andet. Venskaber opstår og manifesterer sig i mindre orkestre med blandede nationaliteter.

Sådan er det gået for aftenens kapelmester, den 50-årige, svenske tenorsaxofonist Karl Martin Almqvist, som efter endt konservatorieuddannelse i Malmø, valgte at flytte til New York. Her studerede han blandt andet hos mesteren, George Garzone og spillede byen tynd på de mange jazzklubber, hvor konkurrencen er benhård for engagementerne. “If you can make it there, you can make it anywhere”, sang Frank Sinatra, og det kunne Karl Martin Almqvist. Årene i New York blev dannende for ham som musiker. Overlegen teknisk kunnen var en selvfølge, og hardboppen, som ligger i byens sjæl og blod – “den rigtige jazz”, som vor mor siger, blev hans udgangspunkt. Man skulle kunne tage alle musikalske udfordringer op i alle genrer for at få jobs. Præcis nodelæsning var essentielt i forhold til samspillet med andre musikere.

Karl Martin Almqvist kunne – og kan – det hele. En fuldendt musiker, en musikernes musiker, som kollegerne har den dybeste respekt for, men som måske endnu mangler det helt store folkelige gennembrud.

Ved hjemkomsten til Stockholm, Sverige fandt han naturligt sin plads i flere af de store svenske big bands, da han havde alle forudsætningerne i orden. Derfra opstod den første Karl Martin Almqvist Quartet. Denne kvartet spillede sig frem til europæisk bevågenhed i midt 90’erne ikke mindst via deltagelse i den årlige Jazz Baltica Festival i Tyskland.

Karl Martin Almqvist fortsatte sin musikalske tilværelse i det nok allerstørste svenske big band, Norrbotten Big Band, hvor han mødte så prominente navne som Tim Hagans, Joakim Milder, Maria Schneider, Django Bates og mange flere, som har fornyet big band genren.

De sidste syv år har Karl Martin Almqvist været tilknyttet DRBB (DR Big Band), hvor han er en meget væsentlig solist.

Et “offspring” herfra er aftenens orkester, den nyeste version af “Karl Martin Almqvist Quartet” med bl.a. kollegaen fra DRBB, den evigt stor-swingende og gennem-musikalske pianist Henrik Gunde, som vi er så heldige ret ofte at kunne præsentere i JIVE. Kvartetten fuldendes af den finske bassist, Johnny Åman, bosiddende i Malmø, som vi i JIVE har hørt med Carl Winther Quartet. Han er en eminent musiker. Endelig er der den Malmø-baserede trommeslager Peter Nilsson (S), som gennem 20 år har spillet en afgørende rolle i udviklingen af moderne svensk jazz.

Aftenens orkester er altså et fuldblods jazzorkester, som kan spille knivskarp, muskuløs new yorker-jazz, men som også kan tage med engleagtig blidhed om en melodi og folde den ud, så himlene synger. Det er jazz af allerhøjeste klasse. Muskler og finesse er fine egenskaber hos et nutidigt orkester.

Vejle bliver for en aften en lysende jazzperle, “der kan ses fra himlen”.  JIVE byder velkommen til Karl Martin Almqvist Quartet!

Line up:
Sax: Karl Martin Almqvist
Piano: Henrik Gunde
Bas: Johnny Åman
Trommer: Peter Nilsson

Entre 120 kr. / medlemmer 100 kr. / unge-medlemmer 60 kr

Skriv til os på billetkontor@jive-jazz.dk hvis du vil bestille billetter.

Lukket for kommentarer.