Claus Waidtløw Tenor legacy – Celebrating Dexter Gordon 100 years.

Torsdag 2. februar 19:30, Bygningen i Vejle

 

Dexter Gordon 100 år – en hyldestkoncert

Når man først har fået jazzen under huden og begynder at grave lidt i det historiske, vil man støde på navnet Dexter Gordon. Dexter var afro-amerikaner og spillede tenorsaxofon, mens jazzen udviklede sig til en af sine mest elskede undergenrer, hardbop. Han var en mester på sit instrument, som han prægede op gennem 1950’erne til start 1960’erne. Det var dog svært at leve af jazzmusik i USA, og musikken blev ikke værdsat dengang – som eneste originale amerikanske kunstform. Samtidig var der en udpræget racisme i landet. Dexter valgte derfor at søge uden for landets grænser. Han kom til Danmark i 1962, hvor der var et sted i København, som hed Jazzhus Montmartre.

Her faldt Dexter til gennem ugelange gæstespil. Jazzfolk og publikum valfartede til stedet for at møde denne fantastiske amerikaner. Dexter bosatte sig i Valby og blev gennem 14 år en ledestjerne for danske jazzmusikere. I år er det Dexter Gordons 100-års fødselsdag, og det skal fejres!

Tenorsaxofonisten Claus Waidtløw har sammensat et repertoire af melodier, skrevet af Dexter Gordon som fx Cheese Cake, Fried Bananas og Soy Califa (jeg er kaliffen!) – en munter hilsen til amerikansk “jazz-adel”, som fx Duke Ellington, Count Basie, President Lester Young, King Oliver m.fl.

Endvidere har Waidtløw fundet melodier frem, som Dexter regelmæssigt spillede ved sine koncerter. Det hele bindes sammen af anekdoter, som Waidtløw har hørt fortalt i musikmiljøet.

Claus Waidtløw er en stjerne i dansk jazz. Han er ud over bandleader også en af Danmarks få rejsende gæstesolister i samme kategori som Svend Asmussen, Niels Henning Ørsted Pedersen (NHØP) og Jesper Thilo. Derfor har der været bud efter Waidtløw fra alle større, betydende danske orkestre samt big bands i Tyskland.

Som instrument-kollega med Dexter Gordon har Waidtløw et særdeles godt indblik i Dexters musikalske mesterskab.

Til fejringen har Waidtløw allieret sig med pianisten Jacob Christoffersen, som er fuldstændig fantastisk, og hvis forståelse og talent for hardbop er legendarisk. Ældre JIVE-gæster kan måske huske hans vidunderlige spil bag en anden amerikansk tenor gigant, Billy Harper i JIVEs daværende spillested, Paraplyen.

På bas er svenske Daniel Franck og på trommer Jeppe Gram. Begge er de store på den danske og skandinaviske jazzscene.

Denne fantastiske kvartet vil være i stand til at genskabe ånden i en Dexter Gordon koncert, som den mærkes her 33 år efter Dexters død i 1990.

Det bliver en fantastisk aften, hvor Dexters lys vil skinne over “Bygningen” hos JIVE. Du vil møde Dexter-anekdoter og ikke mindst vil du lytte til det, som vor mor kalder “rigtig jazz”, hardbop, den måske ypperste af jazzens undergenrer.

Line-up:
Daniel Franck – bas
Jeppe Gram – trommer
Jacob Christoffersen – piano
Claus Waidtløw – sax

Entre 160 kr. / medlemmer 120 kr. / unge-medlemmer 70 kr. + gebyr

Lukket for kommentarer.