Markussen – Fryland Quintet

Onsdag d. 10. april kl. 19:30, Bygningen i Vejle

Markussen og Fryland holder Blue Note lyden i live

To af dansk jazz’ sværvægtere, saxofonisten Uffe Markussen og trompetisten Thomas Fryland har dannet en kvintet, som arbejder med BLUE NOTE lyden. Hvad er det så ved denne lyd, som gør, at den kan inspirere 60-70 år efter sin fremkomst?

Vi taler bl.a. om inspirationen fra jazz-musikere som Horace Silver, Art Blakey, Lee Morgan og Joe Henderson. De skabte sammen med Blue Note pladeselskabet en ny organisk lyd, der gav livskraft til jazzen. Det var unge musikere, som var på en mission. Der var grooves, der var gode melodier, der var funk, der var improvisation og du kunne igen danse til jazzen.

Markussen/Fryland 5 vil ikke bare kopiere den fantastiske musik. De søger tilbage til kilden for at gøre den livskraftig og nutidig igen her i 2020’erne.

Uffe Markussen har spillet saxofoner i DR Big Band fra 1990-2012. Det er kun de bedste musikere, der får ansættelse der. Gennem 22 år møder han de bedste dirigenter, de bedste solister og får en ballast og jazz-viden, så man kan begå sig overalt. Uffe Markussen har også haft et tæt samarbejde med Marilyn Mazur i deres fælles orkester Six Winds. Markussen har spillet med saxofonisten Joe Henderson, hans helt store inspirationskilde.

Trompetisten Thomas Fryland har også haft en karriere i DRBB, en del af årene sammen med Uffe Markussen. Thomas Fryland har nærmest været et vidunderbarn, og han valgte i en ung alder at tage sin musikuddannelse på konservatoriet i Den Haag i Holland. Blandt hans lærere var mesteren Ack van Rooyen. Thomas Fryland har en lang række udgivelser som bandleader i bagagen. Endvidere har han spillet på DRBB’s udgivelser i perioden og som sideman i en mængde projekter.

Thomas og Uffe har også det til fælles, at de begge er jyder, begge emigrerede til København og nu er flyttet tilbage til rødderne. Begge spiller nu i Nordkraft Big Band i Aalborg.

Aalborg er også fællesnævneren for de tre andre medlemmer i kvintetten, Carsten Landors på trommer, Carsten Kær på piano og Andreas Schmitz på trommer. Det er stærke og kompetente musikere, der selvom de er en lidt yngre generation end Uffe Markussen, har fået Blue Note lyden ind under huden. Alle er i stand til at spille op ad de musikalske forbilleder og tilføje nyt, når det passer ind i konceptet.

Carsten Kær på piano er over tid landet i jazzen efter afstikkere til heavy rock a la Black Sabbath. Nu er han mere til Oscar Peterson med den eminente teknik, som også kendetegner Kær.

Carsten Landors er også en stærk kraft i det nordjyske jazz-landskab. Nogle husker nok hans besøg i JIVE med Thomas Fryland  i orkestret “Kiss Kiss Bang Bang”, hvor de spillede jazz-udgaver af melodier fra James Bond-filmene.

Yngste mand er bassisten Andreas Schmitz. Også han er uddannet ved Den Haag konservatoriet, dog mange år efter Fryland. Han har spillet meget i hollandsk jazz, men er nu vendt tilbage til Danmark og Aalborg.

Det er et særdeles stærkt hold af musikere, der denne aften vil holde BLUE NOTE flammen levende. Kom og lær denne musik at kende og hør, hvordan den kan udfoldes i år 2024.

 

Line up:
Thomas Fryland – trompet
Uffe Markussen – tenor sax
Carsten Kær – piano
Andreas Schmitz – bas
Carsten Landors – trommer

Lyt her:

 

Entre 160 kr. / medlemmer 120 kr. / unge-medlemmer 70 kr. + gebyr

Lukket for kommentarer.